Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika hőtágulás

Főoldal » Középiskola » Fizika
599
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A gyűrű belső átmérője 0,18 m, a gömbé nagyobb, nem fér bele.
Gyűrű: `d_"Cu"="0,18"\ m`
Gömb: `d_"Fe"="0,1805"\ m`
Ha melegítjük, akkor mindkettőnek az átmérője nagyobb lesz (a lyuk is ugyanúgy nő, mintha nem levegő lenne benne, hanem anyag), viszont a réz hőtágulási tényezője nagyobb, az jobban nő.
Mindkét átmérő lineáris mennyiség, szóval hossz, ezért a lineáris hőtágulási együtthatót kell használni (nem pedig térfogatit).

Az új átmérők `ΔT`-vel nagyobb hőmérsékleten ennyivel nagyobbak:
`Δd_"Fe"=α_"Fe"·d_"Fe"·ΔT`
`Δd_"Cu"=α_"Cu"·d_"Cu"·ΔT`

Az új átmérők `d_"Fe"+Δd_"Fe"` illetve `d_"Cu"+Δd_"Cu"`, a keresett hőmérsékleten pont egyformák:
`d_"Fe"+Δd_"Fe"=d_"Cu"+Δd_"Cu"`
`d_"Fe"+α_"Fe"·d_"Fe"·ΔT=d_"Cu"+α_"Cu"·d_"Cu"·ΔT`
`d_"Fe"-d_"Cu"=α_"Cu"·d_"Cu"·ΔT-α_"Fe"·d_"Fe"·ΔT`
`d_"Fe"-d_"Cu"=(α_"Cu"·d_"Cu"-α_"Fe"·d_"Fe")·ΔT`
stb.
Számold ki `ΔT`-t, a válasz pedig `T+ΔΤ` lesz, ahol `T=10°C`
Módosítva: 7 éve
0