Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika Házi

Főoldal » Középiskola » Fizika
972
Egy kétliteres kuktába 9 g vizet öntünk, majd lezárjuk és feltesszük forrni. Mekkora lesz a nyomás az edényben, amikor hőmérséklete eléri az 500°C-ot? A külső hőmérséklet 20°C
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
p₁=`10^5` Pa
V₁=2 `dm^3`
T₁= 293 K

n(lev.)=`(p₁*V₁)/(R*T₁)`= 0,082 mol
n(víz)= `9/18`=0,5 mol

n₂= 0,582 mol
p₂=?
V₂= 2 `dm^3`
T₂=773 K

p2= `(n2*R*T2)/V2`= 1,8 MPa

De ez biztos beugratós kérdés, mert a kuktán biztonsági szelep van, ennyit amúgy se bír ki egy kukta. :D
0