Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika Házi

Főoldal » Középiskola » Fizika
1232
Legfeljebb hány km/h sebességgel haladhat a kicsúszás veszélye nélkül a 300 m sugarú, vízszintes síkú körpályán a gépkocsi, ha a tapadási súrlódási együttható értéke 0,2?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Amikor a kocsi kanyarodni kezd, akkor egyenletes körmozgást fog végezni. Ekkor tudod, hogy az erők eredője a centripetális erő lesz. Ezt kiszámolhatod az `F_c=m*{v^2}/r` képlettel.

Ezután megnézheted, hogy a kocsira milyen erők hatnak. Hat a gördülési súrlódásból származó erő (`F_{sg}`). Emellett a kocsi motorja is kifejt valamennyi erőt (`F_m`). Mivel a kocsi sebessége egyenletes, ezért ezek egyenlő nagyságúak (és ellentétes irányúak) lesznek. Ezen kívül még egy erő hat, a tapadási súrlódásból származó erő. Ennek a maximális nagyságát úgy számolhatod ki, hogy `F_{s0}=\mu_0*F_t`, ahol `F_t` a felületeket összenyomó erő. Ez ebben az esetben ez a test súlya, tehát `F_{s0}=\mu_0*m*g`
A centripetális gyorsulás a testre ható erők (vektoriális) eredője, tehát:
`\vec{F_c}=\vec{F_{s0}}+\vec{F_{sg}}+\vec{F_m}`
De azt ugye már leírtam, hogy mivel a sebesség nagysága egyenletes, `F_{sg}=-F_m`, tehát ez a két erő kiejti egymást.
`\vec{F_c}=\vec{F_{s0}}`
Mivel már csak ez az egy erő maradt, hogy belőle eredjen az eredő, ezért ennek a két erőnek az iránya is és a nagysága is megegyezik. Innen most a nagyság érdekel.
`m*{v^2}/r=\mu_0*m*g`
`m` kiesik, szorzol `r`-rel:
`v^2=\mu_0*g*r=0.2*10 m/{s^2}*300\ m=600{m^2}/{s^2}`
`v=\sqrt{600{m^2}/{s^2}}=10\sqrt{6}m/s \approx 24.49 m/s=88.18 {km}/h`
0