Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika Házi

Főoldal » Középiskola » Fizika
1002
Egy nagy sebességű stroboszkopikus felvételről az olvasható le, hogy egy golfütő sebessége 55 m/s, mielőtt megüti a labdát, ezután 40 m/s. Az ütő fejének tömege 20 dkg, a labdáé 46 g. Mekkora sebességgel üti el az ütő a golflabdát?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Ezt a lendületmegmaradás törvényével tudod megoldani. A lendületmegmaradás törvénye azt mondja ki, hogy zárt rendszerben a lendületek összege nem változik. Egy test lendületét úgy számolod ki, hogy `p=m*v`.
A rendszer első állapotában a labda nem mozog, így annak a lendülete 0. Csak a ütő fejével kell számolnod. Hogy működjenek a számolások, ugyanazokat a mértékegységeket kell majd mindkét oldalon használnod, ezért 20 dkg helyett 200 grammal fogok számolni.

`p_1=55 m/s*200\ g=11000\ gm/s`

A második vizsgált állapotban a labda már mozog, ezért annak a lendületével is számolnod kell. Legyen a labda sebessége `v`. Ekkor a lendület:

`p_2=40\ m/s*200\ g+v*46\ g=8000\ gm/s+46v \ gm/s`

A lendületmegmaradás törvénye miatt felírható, hogy:
`p_1=p_2`
`11000=8000+46v`
`3000=46v`
`v=3000/46\approx 65.22\ m/s`
0