Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika Házi

Főoldal » Középiskola » Fizika
1076
Vízszintes jégfelületen 7 m/s nagyságú sebességgel csúszik egy 2 kg tömegű szánkó. Mekkora úton áll meg? A jég és a szánkó között fellépő súrlódási együttható 0,1.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
`m=2\ kg`
`v_0=7 m/s`
`\mu=0.1`

A testre csak a súrlódási erő hat. Ennek a nagysága `F_s=\mu*F_t` (ahol `F_t` a felületeket összenyomó erő, nagysága megegyezik a felület által a testre kifejtett tartóerővel (ezért t van a kisindexben)). Jelenleg ez a test súlya, tehát `F_s=\mu*m*g`

Newton második törvénye azt mondja, hogy `F_e=m*a`. Mivel itt `F_e=F_s`, felírható, hogy
`F_s=m*a`
`\mu*m*g=m*a`
`\mu*g=a`
`a=10m/{s^2}*0.1=1m/{s^2}`
(gyakorlatilag -1, mert a súrlódási erő iránya ellentétes a haladás irányával, és a haladás iránya pozitív, tehát a súrlódási erő negatív)

`7m/s` sebességről `1m/{s^2}` gyorsulással pedig `t={v_t}/a=v/a={7m/s}/{1m/{s^2}}=7\ s` alatt áll le.

`s=1/2a*t^2=1/2*1*7^2=49/2=24.5\ m`
1