Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika Házi

Főoldal » Középiskola » Fizika
1119
Egy 200 N súlyú ládát 150 N nagyságú erővel húzunk fel egy 30°-os lejtőn. Mennyi munkát végzünk 100 m út megtétele esetén, ha az erő hatásvonala 25°-os szöget zár be a lejtővel?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Két eset van. Mindkettőhöz próbáltam valami képet rajzolni. Mindkét esetben `F_x` a keresett erő, mivel a munka az (erő*erő irányába történő elmozdulás), és az elmozdulás iránya a kék szaggatott lejtővel párhuzamos vonal, tehát az ebbe az irányba mutató komponenst keresed.

Igaz, az feladatnak két lehetséges értelmezése van, de mindkettőnél jól látszik, hogy `F_h\ F_x`-szel derékszögű háromszöget alkot, ahol `F_h` az átfogó és a `\beta` melletti befogó `F_x`. Ez alapján `F_x=F_h*cos\beta=150\ N*cos25°=135.95\ N`

`W=F_x*s=135.95\ N*100\ m= 13594.62\ J` (nem a kerekített értékkel számoltam)
(Ez annyira nem tűnik nekem irreálisnak, tekintve, hogy 20 kg tömegű testet tolunk felfelé 100 méteren)
0