Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika házi

Főoldal » Középiskola » Fizika
1794
Egy 10 kg-os ládát húzunk felfelé egy 5 m hosszú, 15° hajlásszögű lejtőn. A láda kezdősebessége 1,5 m/s. A húzóerő 100 N és párhuzamos a lejtővel. A láda és a lejtő között a csúszási súrlódási együttható 0,4. (a) Mennyi munkát végeztünk? Mennyi munkát végzett (b) a gravitációs erő és (c) a súrlódási erő a ládán? (d) Mennyivel változott meg a láda mozgási energiája? (e) Mekkora a láda sebessége az 5 m-es út végén?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Üdv! Az én gondolatmenetem:

Fh = m*g*sin15 + m*g*M*cos15 + m*a

Fh(húzóerő) = 100N
F1 = m*g*sin15 = 25,88N
Fs = m*g*M*cos15 = 38,68N
F = m*a

*a-t a gyorsulást kerressük, ami ebből az egyenletrendszerből meghatározható:

100 = 25,88 + 38,68 + m*a
m*a = 35,44N
a = 3,544 m/s^2

Mivel ez egy egyenes vonalú egyenletesen gyorsuló mozgás:

s = v0*t + (a/2)t^2
t = 1,309s

vmax = v0 + a*t
vmax = 6,139m/s

Összes munka: W = F*s = 500J
Gravitációs munka: W = m*g*h = 129,4J
(h = 5*sin15)
Súrlódási munka: W = M*m*g*cos15*l = 193,2J
Mozgási energia: Em = (1/2)*m*v^2 - (1/2)*m*v0^2 (Wgy)
W = 177,19J

Wössz = Wg + Ws + Wgy(gyorsítasi munka)
500J = 499,7J

Remélem jó a megoldás és tudtam segíteni :)
0