Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia vázlat

1887
Hali, az OFI-s 8. Osztályos Kémia tankönyv 38-39. Oldala korül talalható Fémek az ércekből c. anyagból kell vázlatot írni. Segítségeteket előre is köszi.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

5
Esetleg tudnál képet csatolni, hogy miből kéne?
0

Itt a 35. Oldalnal van kb. 2 oldalon

https://player.nkp.hu/play/124428/false/undefined
0

Szia!

Erre jutottam:

A fémek a természetben többnyire vegyületei formájában találhatóak, kivéve a kevésbé reakcióképes fémeket, a nemesfémeket, ezek tisztán is megtalálhatóak, bár nagyon kevés van belőlük, így meglehetősen drágák.
A többi fémet viszont vegyületeiből kell előállítani, amihez először arra alkalmas alapanyag kell. Azt a kőzetet, mely elegendő fémet tartalmaz ahhoz, érdemes legyen feldolgozni, ércnek nevezzük. Ebből először a fém vegyületét dúsítják, majd valamiféle módon redukálják, esetleg a nyersfémet tovább tisztítják.
A redukció legegyszerűbb esetben szénnel, magas hőmérsékleten történhet, így állítják elő a vasat, a rezet és a cinket is. Ha ez nem használható, akkor elektromos árammal (alumínium, alkálifémek és alkáliföldfémek), vagy más fémekkel pl. magnéziummal redukálják.
Az iparilag legfontosabb fém a vas. Ezt ma hatalmas, ún. nagyolvasztókban gyártják, ahol az ércet szénnel keverve 1500-1600°C-re hevítenek, így a szén a vas-oxidot vassá redukálja, melyet időnként lecsapolnak. Az így nyert vas azonban rideg, törékeny, mivel sok szenet tartalmaz, ezt oxigén bevezetésével lehet csökkenteni, ezáltal acélt gyártani, melynek 1,7% alatti széntartalma van.
2

Remélem olvasható,érthető és legfőképpen, hogy tudtam segíteni. :)
1

Csatoltam képet.
1