Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

ELEMI LINEÁRIS ALGEBRA

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
589
PLS, VKI, HOGY KELL MEGOLDANI?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

2
Válassz egy bázist, majd nézd meg, hogy az operátor mit csinál a bázisvektorokkal. A kapott vektorok lesznek a mátrix oszlopvektorai.

Példaként nézzük az elsőt a természetes bázisban:

`[[-12],[-4],[-13]] times [[1],[0],[0]]=[[0],[-13],[4]]`

`[[-12],[-4],[-13]] times [[0],[1],[0]]=[[13],[0],[-12]]`

`[[-12],[-4],[-13]] times [[0],[0],[1]]=[[-4],[12],[0]]`

Tehát az operátor mátrixa:

`\mathbf{A}=[[0,13,-4],[-13,0,12],[4,-12,0]]`



A tükrözéseket is lehet fapadosan csinálni (megnézzük, hova viszi a bázisvektorokat), de lehet magasabb szinten is gondolkodni. Legyen `\mathbf{T}` a tükrözés mátrixa, `\mathbf{P}` pedig a tükörre történő merőleges vetítésé. A pont (`\mathbf{x}`) és a tükörképe (`\mathbf{Tx}`) között félúton helyezkedik el a vetület (`\mathbf{Px}`), azaz:

`(\mathbf{x}+\mathbf{Tx})/2=\mathbf{Px}`

`\mathbf{Tx}=2\mathbf{Px}-\mathbf{x}`

`\mathbf{T}=2\mathbf{P}-\mathbf{I}`

Tehát a tükrözés mátrixát megkapod, ha a vetítőmátrix kétszereséből levonod az egységmátrixot.
Egyenesre vetítés mátrixa: `\mathbf{P}=\mathbf{e}\mathbf{e}^T`, ahol `\mathbf{e}` az egységnyi irányvektor
Síkra vetítés mátrixa: `\mathbf{P}=\mathbf{I}-\mathbf{n}\mathbf{n}^T`, ahol `\mathbf{n}` az egységnyi normálvektor
Figyelj arra, hogy a feladatban megadott vektorok nem egységnyi hosszúak, tehát még ne kell osztani őket a normájukkal:

`\mathbf{E}=2(\mathbf{ee}^T)/(\mathbf{e}^T\mathbf{e})-\mathbf{I}`

`\mathbf{F}=\mathbf{I}-2(\mathbf{n n}^T)/(\mathbf{n}^T\mathbf{n})`



Az utolsóhoz pedig egy mátrixegyenletet kell megoldani:

`\mathbf{H}[[18,9,3],[7,14,-2],[-1,-17,10]]=[[15,1,11],[-11,16,-3],[-12,-5,19]]`

`\mathbf{H}=[[15,1,11],[-11,16,-3],[-12,-5,19]]*[[18,9,3],[7,14,-2],[-1,-17,10]]^-1=...`
Módosítva: 7 éve
1

A go probléma úgy látom, a 77-es számú. A legrövidebb megoldása a képen van.

Na most ha a tanárnak a go a kedvence, akkor az a feladat, hogy mi a probléma megoldása. De lehet az is, hogy az eredeti könyvben fejjel lefelé van a kép, tehát mi a transzformáció mátrixa. Az pedig egy sima x tengelyre való tükrözés trafó, írd fel a mátrixát annak alapján, amit AlBandy írt. (Ráadásul csak 2 dimenziós...)
1