Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Integrál e^-(x/2) dx -nek mi a megoldása?

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
547
Ha lehet részletezve szeretném a megoldást,hogy konkrétan miért is az a megoldás.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
`int\ e^(-x/2)\ dx`
Az a helyzet, hogy az ilyen exponenciális függvény dolgokat csak úgy nagyjából csinálja meg az ember, aztán majd kiderül, hogy jó-e. Szóval nagyjából önmaga az integrál. Ellenőrizzük, hogy ha deriváljuk, mi jön ki?
`d/(dx)e^(-x/2)=e^(-x/2)·d/(dx)(-x)/2=e^(-x/2)·(-1)/2`
Nem pont az lett, aminek kellene. Szorozzuk meg mindkét oldalt `-2`-vel:
`d/(dx)-2·e^(-x/2)=e^(-x/2)`
És már meg is lett
`int\ e^(-x/2)\ dx=-2·e^(-x/2) + C`
Módosítva: 7 éve
0