Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Légyszíves segítsetek!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
558
9*(1-x)=2*(x-4)
(x+3)-2x=15
5*(2-3x)-3*(x-1)=3-(x+7)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
1)
`9*(1-x)=2*(x-4)` felbontom a zárójeleket
`9-9*x=2x-8` átrendezem az egyenletet, egyik oldalra az `x`-eket, másik oldalra az állandókat
`11*x=17` osztom mindkét oldalt `11`-gyel
`x=17/11`
Az ellenőrzést rád bízom
2)
`(x+3)-2x=15` elhagyom a zárójelet
`x+3-2x=15` összevonok
`3-x=15` átrendezem az egyenletet
`x=-12`
Az ellenőrzést itt is a Te feladatod lesz.
3)
`5*(2-3*x)-3*(x-1)=3-(x+7)` bontsuk fel a zárójeleket
`10-15*x-3*x+3=3-x-7` vonjunk össze, amit lehet
`13-18*x=-x-4` rendezzük át az egyenletet
`17x=17` mindkét oldalt elosztom `17`-tel
`x=1`
Az ellenőrzés a Tied.
0