Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kereslet kinállat

301
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Közgazdaságtan

Válaszok

1
1)
a)
A hirtelen lehűlés kárt tesz a floridai narancs ültetvényeken, ami miatt kisebb lesz a termés, ezért annak árfelhajtó hatása van (keresleti piac), mert a hiányzó mennyiséget csak drágábban és/vagy messzebbről lehet csak beszerezni, persze ehhez az is kell, hogy kevésbé legyen a kereslet rugalmas.
b)
Amíg New Englandben nincs jó idő, addig az emberek a Karib-szigetekre mennek nyaralni, nyilván jó idő esetén a közelebbi és/vagy olcsóbb nyaralást választják. Viszont ahhoz, hogy a Karib-szigeteki szállodák meg tudjanak élni, ezért vonzóvá kell tenni a szobaárakat.
Ez azt jelenti, hogy jó idő esetén New Englandben a kereslet növekedése felhajtja a szoba árakat, míg a karibi térségben a csökkenő kereslet csökkenő szobaárakat hoz magával.
c)
Mivel Közel-Kelet látja el a Világ nagy részét nyersolajjal, ezért az ott folyó konfliktusok miatt csökken a kitermelés, ami az olajra árfelhajtó hatású. Az árnövekedés magával hozza a benzin árának növekedését is (tekintve, hogy az olaj alapanyaga a benzinnek) . És mivel senki nem ellensége a saját pénztárcájának, így igyekszik mindenki kis fogyasztású autókkal közlekedni. A nagy fogyasztású Cadilacektől mindenki szabadulni akar, ami kínálati piacot teremt, és szépen csökken az ilyen típusú autók ára. (hasonló történt a 70-es években az olajválság idején lsd: https://hu.wikipedia.org/wiki/1973-as_olajv%C3%A1ls%C3%A1g)
Ilyenkor felértékelődnek az alternatív hajtóanyagok is!
0