Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítsetek!

Főoldal » Általános iskola » Kémia
900
300t mészkövet hevítettünk el. Mennyi égetett mész keletkezik, ha a felhasznált mészkövünk 80% tisztaságú volt? Reakció egyenlettel és logikai levezetést is kell írni.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
Mivel a 300 tonnának csak 80%a volt mészkő, ezért
m = 300 * 0.8 = 240 tonna = 240 000 000 g

CaCO3 ↔ CaO + CO2
1 mol mészkőből 1 mol égetett mész keletkezik

Mészkő moláris tömege :
M(CaCO₃) = 40,08 + 12,01 + 3*16 = 100 g/mol
anyagmennyisége:
n = m / M = 240 000 000 / 100 = 2 400 000 mol mészkövet égetünk el
tehát 2 400 000 mol égetett mész keletkezik.

n = 2 400 000 mol
Égetett mész moláris tömege:
M(CaO) = 40 + 16 = 56 g/mol
m = n * M = 2 400 000 * 56 = 134 400 000 g = 134,4 tonna égetett mész keletkezik
0