Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Villamosság 993

Főoldal » Középiskola » Fizika
464
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A lemezek közötti elektromos mező nagysága `E=U/d``=``(60\text{kV})/(3\text{cm})``=``2*10^6\text{V}/\text{m}`. A töltésre ható erő `F=EQ=2*10^6*4*10^-3``=``8000\text{N}`. Ennek hatására a töltés `a=F/m``=``8000/(5*10^-6)`=`1.6*10^9\text{m}/\text{s}^2` gyorsulással fog közeledni valamelyik lemezhez. Akkor éri el a lemezt, amikor a függőleges irányban megtett út `1.5\text{cm}`. Ez a belövéstől számítva `t=sqrt((2s)/a)``=``sqrt((2*0.015)/(1.6*10^9))``~~``4.33*10^-6\text{s}` idő elteltével történik meg. Azt szeretnénk, hogy vízszintes irányban ezalatt `12\text{cm}` utat tegyen meg. Ehhez `v=0.12/(4.33*10^-6)``~~``27713\text{m}/\text{s}` sebesség kell.
1