Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Határérték

Főoldal » Középiskola » Matematika
556
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
- Ha a nevező 0, akkor a tört határértéke végtelen. A végtelenhez akár hozzáadunk valami végeset, akár kivonunk, marad végtelen.
Tehát pl. `lim_(x→1)3/(x-1)^2-2 = +∞`
- Ha a nevező valami nem 0 véges szám, akkor a határérték ugyanaz, mint a függvényérték.
`lim_(x→2)3/(x-1)^2-2 = 3/(2-1)^2-2=1`
- Ha `x` végtelen, akkor végtelen plusz vagy mínusz véges valami is végtelen, annak a négyzete is végtelen, tehát a nevező végtelen. A tört pedig 0-hoz tart:
`lim_(x→∞)3/(x-1)^2-2 = -2`
Ez plusz ∞ és -∞ esetén is úgy van. Ha nem lenne négyzetre emelve, akkor is -∞ nevezőnél a tört a nullához tart.
Módosítva: 7 éve
0