Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Exponenciälis 11.o

Főoldal » Középiskola » Matematika
499
5 x+4 -5 x+2=24 Nekem olyan jött ki hogy 5 az x-en szorozva 625 =0
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`5^{x+4}-5^{x+2}=24`
A bal oldali tagot szétbonthatod két tényezőre.
`5^{x+2}*5^{2}-5^{x+2}=24`
Kiemelheted a közös tényezőt.
`5^{x+2}*(5^2-1)=24`
`5^{x+2}*24=24`
Osztasz 24-gyel.
`5^{x+2}=1`
Egy 0-tól és 1-től különböző alapú hatvány értéke csak akkor 1, ha a kitevője 0. (Az 1-é mindig 1-lesz, a 0-é soha nem lesz 1).
`x+2=0`
`x=-2`
0