Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kerület

Főoldal » Általános iskola » Matematika
643
Egy téglalap területe 180 cm2. A téglalap hosszabb oldala ötszöröse a rövidebb oldalnak. Hány deciméter a téglalap kerülete?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A téglalap területét a két oldal összeszorzásával kapjuk meg. Ami A = a * b
Jelen esetben tudjuk, hogy b = 5* a . Ebből következik, hogy A = a * 5 * a = 5 * a2.
180 = 5 * a2
36 = a2
a =  36  = 6

Így az oldalak a = 6 , b= 5 * a = 6 * 5 = 30
A kerülete pedig 6+6+30+30 = 72 cm, ami 7,2 dm.
0