Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egy medence

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1071
Egy medence az egyik csapon át 6 óra alatt a másik csapon át 12 óra alatt telnek meg. Hány óra alatt lesz félig az eredetileg üres medence, ha mindkét csapot egyszerre megnyitjuk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Legyen a medence x m³. Az egyik csappal 6 óra alatt telik meg, a térfogatáram `x/6` `((m³)/(óra))`.
A másikra ugyanez, `x/12`

Ha y óra hosszáig nyomatjuk mindkettővel a vizet, akkor `y·((x/6)`+`(x/12))` m³ víz megy bele és ez pontosan `x/2` m³ (félig lesz a medence).

`y·((x/6)+(x/12))`= `x/2`
y*3x/12 = x/2 osztjuk x-szel stb

y= 2 óra, ennyi idő alatt lesz félig a medence.


Módosítva: 7 éve
2

Köszönöm a gyors választ!
0