Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

8. áramkör feladat

Főoldal » Általános iskola » Fizika
625
Hálózati feszültségre (230 V) kötünk sorosan egy 8 Ohm-os és egy 15 Ohm-os ellenállást. Mekkora az eredő ellenállás (Re), az egyes ellenállásokra eső feszültség (U1, U2), áramerősség (I1, I2), és teljesítmény (P1, P2)?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
Soros kapcsolás eredő ellenállása egyszerűen az ellenállások összege.

A rajtuk eső feszültség: az ellenállások arányában oszlik szét a feszültség. Tehát ha az egyik mondjuk dupla akkora ellenállású lenne, akkor dupla akkora fesültség lenne rajta, mint a másikon.
Ez a képlet jön ki ebből, tanuld meg:
`U_1=U_"össz"·R_1/(R_1+R_2)`
és persze a másik is ugyanígy:
`U_2=U_"össz"·R_2/(R_1+R_2)`

Áramerősség: soros kapcsolásnál egyforma árom folyik át mindkettőn (mert nem tud másfelé menni). Az Ohm törvény kell az eredő ellenállással:
`R_e=U_"össz"/I`
amiből
`I=U_"össz"/R_e`

Teljesítmény:
`P=U·I`
vagyis
`P_1=U_1·I`
`P_2=U_2·I`
(az `I`-nek nincs indexe, mert egyforma a kettő)
0