Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tergeo

Főoldal » Középiskola » Matematika
873
Egy forgáskúp formájú fagylaltostölcsér alkotója 13 cm, alapkörének átmérője 10 cm
1.mekkora a kúp nyílásszöge?
2.mekkora a tölcsér űrtartalma?
3.mekkora a kúp palást területe?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Egy egyenlő szárú háromszögről van szó, aminek az alapja 10 cm, a szára 13 cm. Kettévágod a magassággal és lesz két egyforma derékszögű háromszöged, aminek az átfogója 13 cm, az egyik befogója 5 cm, akkor a másik befogó, ami a magasság= 12 cm. r= 5 cm
A palást már rögtön kiszámítható: Vpalást= rπa=
A térfogat: V=r²π·m/3

A nyílásszög az elején kapott egyenlő szárú háromszög szárai közötti szög. Ennek a fele az utána kapott derékszögű háromszögből bármelyik szögfüggvénnyel kiszámítható, legyen tgα= `5/12`. -> α=
Ennek a kétszerese lesz a kúp nyílásszöge.
1

Nagyon köszi
0