Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Felvéreli feladat

Főoldal » Általános iskola » Matematika
667
Egy néptánc együttesben háromszor annyi a fiú mint a lány. Egy előadáson 8 pár lép fel közülük. A fel nem lépők között ötször annyi a fiú mint a lány. Hány fiú és hány lány tagja van az együttesnek?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Legyen x a lányok száma, 3x a fiúk száma. Ha fellép 8 pár, azaz 8 fiú és 8 lány, akkor marad (x-8) lány és (3x-8 fiú), ezek aránya 1:5.
Egyenlet:
`(3x-8)/(x-8)` = 5
Megoldjuk:
x=16 (lány)
3x=48 (fiú)

Ellenőrizzük:

fellép 8 pár, akkor marad 8 lány és 40 fiú, ez épp ötször annyi.
0