Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek1

Főoldal » Középiskola » Matematika
1134
2. Egy felül nyitott, henger alakú 2 m3 térfogatú mérőedényt akarunk készíteni.
Hogyan válasszuk az edény alapsugarát és magasságát, hogy minél kevesebb
lemezt használjunk fel, és mennyi lesz a felhasznált hosszmennyiség?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1

Henger térfogata: V= `r^2*π*m` = 2 -> m=`2/(r^2*π)`

A henger felülete: A= `r^2*π` + `2*r*π*m` = `r^2*π` + `4/r` (a fent kiszámolt m-et behelyettesítettem).

A felszín deriváltját kell vizsgálni (=0)
2*π*r - `4/r^2` = 0

Ezt kell megoldani r-re, r=`³√(2/π)`
m=`2/(r^2*pi)` visszahelyettesíteni, a felszín képletbe beírni r és m értékeit, ezzel megvan a felhasználandó lemezmennyiség.
0