Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika, házi feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
1172
Hello
Kérem szépen, hogy valaki segítsen. Köszönöm a segítséget! :)

1.) Két racionális szám aránya 11:23. Melyik ez a két szám, ha
a) összegük 84;
b) szorzatuk 84;
c) különbségük 84?

2.) Mennyi az eredeti ára a fényképezőgépnek, ha
a) 20%-os árleszállítás után 32 500 Ft;
b) 4,5%-os áremelkedés után 38 400 Ft az új ára?

3.) Egy társasjáték árát egy akció során 18%-kal csökkentették, évi 8%-os kamatra. Mennyi pénz lesz a számlánkon
a) fél év múlva;
b) három év múlva?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sos
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
1)
`a/b=11/23`!
a)
I. `a/b=11/23 => a=11/23*b`
II. `a+b=84`
I-t behelyettesítem II-be!
`11/23*b+b=84`
`11*b+23*b=1932`
`34b=1932`
`b=1932/34=966/17 => a=462/17`
b)
I. `a/b=11/23 => a=11/23*b`
II. `a*b=84`
I-t behelyettesítem II-be!
`11/23*b*b=84`
`11*b^2=1932`
`b^2=1932/11`
`b=sqrt(1932/11) => a=sqrt(924/23)`
c)
I. `a/b=11/23 => a=11/23*b`
II. `a-b=84`
I-t behelyettesítem II-be!
`11/23*b-b=84`
`11*b-23*b=1932`
`-12*b=1932`
`b=-161 => a=-77`
DE ugye az nem volt ismert, hogy `a-b=84`-gyel vagy `b-a=84`-gyel!
Ezért
I. `a/b=11/23 => a=11/23*b`
II. `b-a=84`
`b=161 => a=77`
Módosítva: 7 éve
1

2)
Hívjuk az eredeti árat `x`-nek!
a)
`x-x*20%=32500`
`x*(1-20%)=32500`
`x*80%=32500`
`x=32500/(80%)=40625Ft`
b)
`x+x*4.5%=38400`
`x*(1+4.5%)=38400`
`x*104.5%=38400`
`x=38400/(104.5%)=36746.41 Ft`
1

3)
Számomra ez egy kicsit úgy tűnik, hogy két feladat összecsúszott volna.
A társasjáték árát `18%`-kal csökkentették, akkor ahhoz hogy jön a 8%-os kamat?
A társasjáték ára a csökkentés után `x-x*18%=> x*(1-18%) => x*82%`
A bank betétem meg növekszik! Ha évi `8%` a kamat, akkor az félévre `8%/2` lesz.
Így `y+y*(8%)/2 => y*(1+(8%)/2) =>y*104%`
Három év múlva, ha kamatos kamattal számolok, mert évente jóváírják a kamatot, akkor:
`y*(108%^3)=y*1.259712`
Ha esetleg nem tőkésítik a kamatomat, akkor `y*8%*3=y*24%`

Ha mégsem jól értelmeztem a feladatot, akkor ezt tekintsd tárgytalannak. :)
1