Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika, körmozgás

Főoldal » Középiskola » Fizika
574
Sziasztok
Valaki tudna a képen látható feladat megoldásában segíteni?
Előre is köszönöm.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A centripetális gyorsulásra két képlet van:
`a_(cp)=r·ω^2`
vagy
`a_(cp)=v^2/r`
Tanuld meg mindkettőt!

`r` a kör sugara méterben, `v` a kerületi sebesség `m/s`, `ω` a szögsebesség `1/s`, `a_(cp)` a centripetális gyorsulás `m/s^2`

Most sebesség van megadva, ezért az a képlet kell, amiben sebesség van. Egy trükk van vele: a sebességet át kell számolni m/s-ba! Azt ugye tudod, hogyan kell? (Osztani kell a km/h-t 3,6-del.)

Periódusidő: jele `T`: ennyi idő alatt megy egy kört.

Frekvencia: `f=1/T`
A periódusidő másodperc kell legyen, akkor a frekvencia Herz lesz. Most másodperc, nem kell átváltani szerencsére.

Szögsebesség: `ω=(2π)/T` vagyis a megtett szöget elosztjuk a megtételhez szükséges idővel. (A megtett szög radiánban kell, nem fokban, ezért lett egy teljes kör 2π, osztva a periódusidővel)

Számold ki őket.
0