Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Felvételi feladat (S.O.S)

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1131
Hogyan kell megoldani egy ilyen tipusu példát?
A festéküzletben színskála alapján keverik a festékeket. Egy alkalommal 40% fehér, 25% kék és 35% sárga festékből zöld színű festéket állitottak elő.
a, Hány liter kék festék szükséges 16 liter zöld festék elkészítéséhez?
b, Hány liter zöld festék keverhető 8 liter fehér festék felhasználásával?
Egy másik alkalommal a fehér, kék és sárga festéket 9:6:5 arányban keverték.
c, Hány százalék kék festéket tartalmaz ez a keverèk?
d, Hány liter sárga festék van 32 liter ilyen arányú keverékben?

Ui; nagyon nem mennek a szövegesek, pedig rengeteget gyakorlom őket, ilyenkor mit kell tenni hogy a legkonnyebben megértsem? + a felvételiben ez kb. Hány perc mire megoldok pontosan egy ilyet, és helyesen és a leggyorsabban? Mert 45 perc nagyon kevés. Valakinek valami taktika?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
a)
Azt tudjuk, hogy a kapott zöld szín `25%`-a kék festékből készült.
Így `16l*25%=4l`, ezért `16l` zöld festékhez `4l` kék szükséges!
b)
A zöld festék `40%`-a fehér, így `8l/40%=20l`, így `8l` fehérből `20l` zöld festék lesz!

Ez azt jelenti, hogy `9` egység fehér, `6` egység kék és `5` egység sárga festékből lesz `(9+6+5)=20` egység zöld festék.
c) `6/20=0.3 => 30%`
d) `5/20=0.25 => 25% =>` az ilyen zöldhöz `25%`-nyi sárga festék kell. Így `32 l` zöld festékhez `32l*25%=8l`. Tehát `8l` sárga kell a `32l` ilyen zöldhöz.

Tanács:
Próbáld először kigyűjteni az adatokat, majd próbáld megérteni, hogy mit is akarnak kérdezni. Aztán gondolkodj el, hogy a meglévő adatokból hogyan tudnád megoldani.
Gyakorolni kell nagyon sokat.
1