Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladat szélsőérték

Főoldal » Középiskola » Matematika
1408
Vízparton egy 800 m2 területű téglalap alakú részt akarnak 3 oldalról elkeríteni. Mekkorák legyen a téglalap oldalai, hogy a legrövidebb kerítésre legyen szükség?

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A téglalap oldalai rendre: x, x, `800/x`
K=2x+`800/x`

A kerület a legkisebb legyen, akkor K'=0
Deriváljuk:
2-`800/(x^2)`=0

Megoldjuk x-re:
x=20 m, ez lesz az egyik oldala, a másik: oldala 40 m és 80 m kerítésre lesz szükség.

Megj: Ha fordítva vesszük, (hogy x, `800/x`, `800/x`, akkor is ezek jönnek ki, csak az x=40, a másik lesz 20)
0