Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Deriválás

Főoldal » Középiskola » Matematika
540
azt szeretném megtudni hogy jol oldottam e meg a feladatokat? ha nem akkor segítséget kérnék
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1.: `y=5lnx+3lnx=8lnx`

`lnx` deriváltja `1/x`, tehát `y'=8/x`.




2.: `y=ln(3x+4)`

Ezt valószínűleg jól csináltad, de az eredmény leírásakor nem használtál zárójeleket. A helyes dervált `y'=3/(3x+4)`.




3.: `y=ln((5x)/(4x-3))`

Ezt jól csináltad, csak az eredményt illene egyszerűsíteni:

`1/((5x)/(4x-3))*(5(4x-3)-5x*4)/(4x-3)^2``=``(4x-3)/(5x)*(20x-15-20x)/(4x-3)^2``=``1/(5x)*(-15)/(4x-3)``=``3/(3x-4x^2)`
1