Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenletes eloszlás

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
609
Hogyan lehet a momentumgeneráló függvény segítségével felírni az (a;b)-n egyenletes eloszlás momentumait? Addig eljutottam, hogy felírom a Momentumgeneráló függvényt, de hogy kell kiszámolni határértékben (határérétkben mert s=/=0) a többit? Itt csak s valós szám!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, valós, analízis, határérték, derivált, valszám, eloszlás, momentum, generátor, egyeneltes
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
A momentumgeneráló függvény: `M(t)=(e^(tb)-e^(ta))/(t(b-a))`

A `k`-adik momentum ennek a `k`-adik deriváltja a `t=0` helyen. Nézzük az első momentumot:

`(dM)/(dt)=((be^(tb)-ae^(ta))t-(e^(tb)-e^(ta)))/(t^2(b-a))``=``(be^(tb)-ae^(ta))/(t(b-a))-(e^(tb)-e^(ta))/(t^2(b-a))`

Ennek kell a nullabeli határértéke. Használjuk a L'Hospital-szabályt:

`m_1=lim_{t->0}(be^(tb)-ae^(ta))/(t(b-a))-lim_{t->0}(e^(tb)-e^(ta))/(t^2(b-a))``=``lim_{t->0}(b^2e^(tb)-a^2e^(ta))/(b-a)-lim_{t->0}(be^(tb)-ae^(ta))/(2t(b-a))``=``lim_{t->0}(b^2e^(tb)-a^2e^(ta))/(b-a)-lim_{t->0}(b^2e^(tb)-a^2e^(ta))/(2(b-a))``=``(b^2-a^2)/(b-a)-(b^2-a^2)/(2(b-a))``=``b+a-1/2(b+a)``=``(a+b)/2`

Az eredmény nyilván helyes, mivel az első momentum maga a várható érték. A többit is ugyanígy kell.






A másik (sokkal egyszerűbb) lehetőség, hogy a momentumgeneráló függvényt Laurent-sorba fejtjük:

`M(t)=(e^(tb)-e^(ta))/(t(b-a))=1/(b-a) sum_{n=0}^{infty} ((b^(n+1)-a^(n+1))t^(n))/((n+1)!)`

Ebből azonnal látszik, hogy a `k`-adik deriváltja a `t=0` helyen:

`m_k=(b^(k+1)-a^(k+1))/((k+1)(b-a))`
Módosítva: 7 éve
0