Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Elakadtam a fizikában.

Főoldal » Középiskola » Fizika
2397
1. Egy leejtett test sebessége az egyik pillanatban 2m/s,egy másik pillanatban 4m/s. Mekkora az elmozdulása a közben eltelt idő alatt?

2. Egy lèghajó 12m/s sebességgel süllyed. A lèghajóról leejtett zsák súlya 8s múlva ért földet.Milyen magasan volt a lèghajó a zsák kiejtésekor és mekkora sebességgel érkezik a zsák a földre?

3.Követ vízszintesen elhajítunk 80m/s kezdősebességgel. Hol van a test 5s múlva?


4.az 500m/s kezdősebességgel kilőtt puskagolyó legfeljebb milyen magasra emelkedik és mennyi idő alatt ér vissza a kiindulási helyre?

Előre is köszönöm a segítséget! Tudom hogy sok a kérdésem de ezt az anyagot nem értem és szerdán ilyesmiből írok.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Ilyen képleteket kell tudni:

Szabadesés: (kezdetben 0 a sebesség)
`v = g·t`
`s = 1/2·g·t^2`

Függőleges hajítás lefelé: (van kezdősebesség is)
`v = v_0+g·t`
`s = v_0·t+1/2·g·t^2`

Függőleges hajítás felfelé, `h_0` magasságból indulva:
`v = v_0-g·t`
`h = h_0 + v_0·t-1/2·g·t^2`
A `h_0` nem szokott benne lenni a képletben, mert a legtöbb feladatnál azt tekintjük 0 magasságnak, ahonnan indul az egész. Szóval elég, ha csak így tanulod meg:
`h = v_0·t-1/2·g·t^2`

Vízszintes hajítás:
Ez két mozgás összessége: vízszintesen sima állandó sebességű mozgás, függőlegesen pedig szabadesés
`v_x=v_0` állandó a vízszintes sebesség
`s_x=v_x·t`
`s_y=1/2·g·t^2` függőlegesen sima szabadesés

1)
A két pillanat mikor volt?
`v_1=g·t_1\ \ \ \ \ 2 m/s=10m/s^2·t_1 \ \ \ \ → \ \ \ t_1="0,2"\ s`
`v_2=g·t_2\ \ \ \ \ 4 m/s=10m/s^2·t_2 \ \ \ \ → \ \ \ t_2="0,4"\ s`
Az elmozdulások addig:
`s_1=1/2·g·t_1^2=1/2·10m/s^2·"0,2"^2s^2=...`
`s_2=1/2·g·t_2^2=1/2·10m/s^2·"0,4"^2s^2=...`
számold ki őket.
A két időpont között megtett út `s_2-s_1`

2)
A léghajó sebessége adja a függőleges hajítás kezdősebességét:
`v_0=12m/s`
A zsák 8 másodpercig esik:
`t=8\ s`
A sebessége `t` múlva:
`v=v_0+g·t=12m/s+10m/s²·8\ s=92 m/s`
A megtett útja:
`s=v_0·t+1/2·g·t^2=...`
Ilyen magasan volt a léghajó.

3)
`v_x=80m/s`
`t=5\ s`
Vízszintesen ilyen messze lesz `t` idő múlva:
`s_x=v_0·t=...`
Függőlegesen meg ennyivel lesz lejjebb:
`s_y=1/2·g·t^2=...`

4)
`v_0=500m/s`
Bizonyára felfelé lőttük fel, úgy értelmes csak a kérdés.
Olyan magasra emelkedik, amíg 0 nem lesz a sebessége:
A "Függőleges hajítás felfelé" képletei kellenek:
`v=v_0-g·t=0`
Ebből kijön az idő:
`v_0=g·t`
`t=v_0/g=(500m/s)/(10m/s^2)=50\ s`

Milyen magasra emelkedik:
`h=v_0·t-1/2·g·t^2=500m/s·50\ s+1/2·10m/s^2·50^2\ s^2=...`

Mennyi idő múlva ér vissza?
Pont annyi idő alatt ér le, mint amennyi alatt felment. Vagyis összesen 100 másodperc.
-1