Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Rugóerő

Főoldal » Középiskola » Fizika
3147
Segítséget kérek az alábbi feladatok megoldására:

Egy nyújtatlan rugó 10 cm hosszú. 200 N erő 15 cm hosszúságúra nyújtja meg.
a.) Készíts táblázatot, amelyben megadod a rugóerőt 5 cm-es megnyúlásonként, 0 és 20 cm megnyúlás között. Ábrázold a rugóerőt a megnyúlás függvényében!
b.) A rugó egyik végét rögzítjük, a másik végéhez egy kiskocsit kötünk. Mekkora erőt fejt ki a rugó a kocsira, amikor a kocsi kifelé halad, és a rugó 18 cm hosszú? Mekkora a rugóerő ugyanitt visszafelé?

Köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
a, Mellékelt ábra
A megnyúlás 5 cm (10 cm a rugó és 15 cm-re nyúlik meg). F=-D·x, Ebből D= `F/x`= 40 `N/(cm)`

b, a megnyúlás 8 cm, a rugóállandó 40 `N/(cm)`, az erő: F=8·40 = 320 N
Visszafelé is ennyi a rugóerő, csak ellentétes irányú. (Hatás-ellenhatás törvénye)
0