Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Törtek összeadása, kivonása

Főoldal » Középiskola » Matematika
739
3/2025 + 7/750 =
7/125 + 3/225 =
90/128 - 120/512 =
Ha valaki elmagyarázná, hogy hogyan kell kiszámolni nagyon hálás lennék !
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
TÖRTEK, prímtenyezősfelbontas?
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Közös nevezőre hozás:
Bontsd fel osztóira és a legkisebb közös többszörös lesz a közös nevező:
2025= 3⁴·5²
750= 2·3·5³
A közös nevező: Mindegyik szerepeljen benne a legnagyobb hatványon, ami fel van sorolva.
2·3⁴·5³= 20250
Akkor az első törtet úgy kell bővítened, hogy a nevező annyi legyen, a számláló pedig annyival szorozva, amennyivel bővítetted a számlálót.
`3/2025`·`5*2/(5*2)` = `30/20250`

A második törtet is hasonlóképp:
`7/750*((3^3)/(3^3))` = `(27*7)/20250` = `189/20250`

Összeadjuk a számlálókat, a nevező közös:
`30/20250` + `189/20250` = `219/20250` = `73/6750`
A végén 3-mal egyszerűsítettünk (ezt az elején is elvégezhettük volna).
b,
125= 5³
225= 3²·5²
Közös nevező: 3·5³= 375
A `3/225`-öt egyszerűsítjük 3-mal: `1/75`
`7/125` + `3/225` = `(7/125)*(3/3)` + `(1/75)*(5/5)` = `21/375` + `5/375` = `26/375`

c,
128= 2⁷
512= 2⁹
Közös nevező: 2⁹=512
`90/128` = `360/512` - `120/512` = `240/512` = `15/32` (A végén 24-nel egyszerűsítettünk).
Módosítva: 7 éve
0