Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Messze messze

5758
Babits Mihály Messze messze című verséről tudna valaki mondani elememzést hogy miről szól mit érdemes tudni róla?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Irodalom

Válaszok

1
Forrás: http://users.atw.hu/henineni/index.php?oldal=vemessze

Babits Mihály: Messze, messze...
verselemzés

A vers keletkezése:

Babits Mihály 1907-ben ösztöndíjat kért párizsi tanulmányokra, ám ezt a kérvényt a minisztérium elutasította. A verset az elutasítás miatti keserűség, a "rabsors" ihlette.

Első verseskötetében (Levelek Írisz koszorújából) több olyan verset is írt, amelyet a Nagyvárosi képek című ciklusban fogott össze. Ennek a ciklusnak a lezárása, az előző versek összegzése a Messze, messze.

A cím értelmezése:

A cím arra utal, hogy messze országokat szeretne meglátogatni. Átvitt értelemben az elvágyódást is kifejezi, messzire vágyik a jelentől, a valóságtól. Ez egyúttal Babits romantikus alkatára is utal: elvágyódik a valóságtól egy képzelt mesevilágba. Babits a versben kifejezett romantikus elvágyódást így magyarázza:

"Szárnyra akart kelni a romantika, röpülni a messze múltba, messze keletre, ahol szebb, naposabb, tarkább minden."

A vers formája:

A versformát Gautier (gotyié): Mit beszélnek a fecskék? Című verseskötetéből merítette. A francia költő verseiben a fecskék beszámolnak arról, melyikük hova repült. Így ír róla Babits:

"Régi történelmet, idegen országokat és népeket keresnek föl, s a legegyszerűbb gondolatokat a fantázia csodás virágaival ékesítik. "

"A költő kényszerül oly memóriaképekkel körülvenni magát, melyek gyökeresen a lelki világba illenek bele. "

A szabadon szárnyaló madarak Babits szabadságeszményét jelenítik meg. Ám az alapötleten túl a vers formája mégis eredeti. Egy-egy országról röviden, tömören ír, annyit, amennyi egy képeslapon is elférne. Minden versszak egy-egy képeslap, idegen szóval anzix.

A vers szerkezete:

A vers kilenc versszakból épül fel. Nyolc országot mutat be, mindegyik önálló, nincs közöttük összefüggés. Az utolsó versszak összegezi csak őket - egyetlen országba sem látogathat el, mert a bürokrácia "rabságra" ítélte.

Egy-egy országot bemutató képeslap mindig montázs-szerű. Alkotói igyekeznek minél több jellemző képet összemontírozni. Ugyanilyen montázs-szerűen épül föl minden egyes versszak a versben. Először megnevezi az országot, majd felsorolja az országra jellemző fogalmakat. (Nyáj, pásztorok, fenyő, gyopár; Cégérek, kancsók, ó kutak, hízott polgárok, szűk utak.)

A vers stílusa:

A vers a magyar impresszionizmus kiemelkedő alkotása. A stílusnak szinte minden fontos jellemvonása fellelhető benne.

A festménynek feltüntetett leírásokat maga Babits lírai festményeknek nevezi. Ezért fontos, hogy állóképek legyenek, így valódi képeslapokat láthatunk.

Legfontosabb kifejező eszköze a nominális stílus. A 9 versszakban összesen hét ige található. Ezek is főleg passzív igék (nyújt, mereng, lanyhul, fölbuzog, füstölög, hull, láthatom). A 3-6. versszakban egyetlen ige sincs.

Az impresszionista képek remegő, vibráló hatását az apró, pici képek sokasága adja vissza. Olyan hatást kelt, mint a festők bontott ecsetkezelése, amikor láthatóvá válnak az ecsetvonások a képen (Svájc. Zerge, bércek, szédület. Sikló. Major felhők felett.)

Felsorolásokkal érzékelteti a tarkaságot, a sokaságot (Mekkora nyüzsgés, mennyi hang: masina, csengő, kürt, harang).

Szinte teljesen hiányoznak a ragok és a névutók is, hiszen nincsenek tagolt mondatok, az egyszerű felsorolásokhoz nem szükséges a szavakat ragozni.

A vers zenei hatása fontos jellemzője az impresszionizmusnak. A zeneiség egyik összetevője az alliterációk alkalmazása. Különösen Spanyolország és Franciaország bemutatásánál kerül elő.

"Bús donna barna balkonon
mereng a bíbor alkonyon. "

"Mennyi kirakat, mennyi kép!
Mekkora nyüzsgés, mennyi hang:
masina, csengő, kürt, harang. "

A rímek is hozzájárulnak a zeneiséghez. A versben a páros rímek vagy tiszta rímek, vagy tiszta asszonáncok.

A vers időmértékes, jambusok építik fel. Olyannyira fontosnak tartotta a pontos lüktetést Babits, hogy még a helyesírást is megváltoztatta ennek kedvéért.
− − | U − | U − | U U

Bús donna barna balkonon

U − | U − |U − | U U
mereng a bíbor alkonyon.



U − | U − | U − | U −

A lég sürű, a föld kopár.


Összegzés:

A lírai festmények azt hirdetik, hogy a világ gazdag és sokszínű. Ám az emberi befogadóképesség határt szab a világ megismerésének, csak az erre való vágyunk van meg.
1