Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sazbályos hatoldalú gúla

Főoldal » Középiskola » Matematika
2265
Egy torony teteje szabályos hatoldalú gúla, melynek alapéle 120 cm, magassága 5 m.

a) Hány négyzetméter rézlemez szükséges a befedéséhez?

b) Ha a torony tetejének befedésekor a vásárolt rézlemezből 8%-os veszteséggel tudták csak kivágni a szükséges lemezdarabokat, akkor hány m² rézlemezt vásárolt a tetőfedő bádogos?
(Egész számra kerekítve adja meg a végeredményt!)

c) Hány m² deszkával borítható be a torony "tetőterében" az aljzat? ( 1 tizedesjegy pontossággal adja meg az eredményt! )
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, gúla, hatoldalú
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Lesz ott egy derékszögű háromszög, melynek egyik befogója az alapéllel egyezik meg, másik befogója a magassággal.
A gúla alkotójának hossza: c=`\sqrt((1,2)^2+(5^2))`= 5,14 m

A felület, amit tudni szeretnénk, hat egyenlő szárú háromszög területe, mely kiszámolható csak az oldalak ismeretéből a Héron képlettel:
T=`\sqrt((s)(s-a)(s-b)(s-c))`, ahol s=`(a+b+c)/2` -> s= 5,74, T=3,06 m²
Ennek a hatszorosa a felhasznált anyag, azaz 18,36 m².

b, Ha 8%-os veszteséggel dolgozunk, akkor 92%-át fogja felhasználni a megvett anyagnak
x·0,92 = 18,36 -> x= 20 m²

c, Egy szabályos hatszög területe a kérdés, melynek oldalhossza 1,2 m. Ez 6 db egyenlő oldalú háromszög, melynek az oldalhossza 1,2 m. A háromszög területe: 6*T=6*`(a^2*sin60)/2`= 3,7 m2
1