Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Pitagorasz tétel inga

Főoldal » Középiskola » Matematika
553
A toronyóra ingája függőlegesen 1 m-t tér ki vízszintesen 8 m-t. Mekkora az inga?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
EDIT: Aki tudja szögfüggvények nélkül, annak jobban örülne a kérdező.

Lesz ott egyszer egy derékszögű háromszög, amelyiknek ismerjük a két befogóját. Ebből mind az átfogót, mind az α szöget ki tudjuk számolni.
c=`√(65)` m , tgα=`1/8` -> α=7,12⁰
A másik háromszögünk egy egyenlő szárú háromszög, melynek az alapját már ismerjük, illetve a szögeit is. A háromszög oldalainak és szemközti szög sinusainak aránya megegyezik.

`8,06/sin(14,24) = a/sin(82,88) -> a= 32,51 m ilyen hosszú a toronyóra ingája.
Módosítva: 7 éve
1