Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Vasútvonalak - Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
694
Az A és B városok közti vasútvonalon közlekedő vonatok késéseit egy vizsgált napon az alábbi táblázat mutatja:

Késés (perc) 0. 2. 5. 7. 18
Gyakoriság 2 4. 3. 1. 1

a) Számítsa ki, hány percet késtek átlagosan aznap a vonatok!

b) Adja meg a késések móduszát és mediánját percben!

c) Később kiderült, hogy a statisztikus az éjszakai vonatról megfeledkezett. Annak a késését is figyelembe véve az átlagos késés 4 és fél percre módosult. Hány percet késett az éjszakai vonat?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
#vasutvonalak #matek
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Mármint úgy értem a táblázatban hogy a 0 alatt van a 2, aztán a következő 2-es alatt van a 4! Utána az 5ös alatt van a hármas és a 7-es alatt az egyes! Valamint a 18-as alatt van az egyes!
0

a, `(2·0+2·4+5·3+7·1+18·1)/11`= `48/11`= 4,36

b, Módusz: leggyakoribb érték: 2

Medián: A sorbarakott adatokból a középső érték: 11 érték van, akkor a 6. lesz az:
0,0,2.2.2.`\color{orange} { 2}`,5,5,5,7,18. 2 a megoldás.

c, `(48+x)/12`= 4,5 -> x= 6, ennyit késett az éjszakai vonat
0