Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sakkbajnokság - Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
907
Egy osztály sakkbajnokságot szervezett, melyre az osztályból heten jelentkeztek. Mindenkinek mindenkivel egyszer kell játszania. Egy tanuló már mindenkivel játszott, másik kettő 5 játszmán van túl, a többiek még csak háromszor játszottak.

a) Szemléltesse gráffal a lejátszott partikat!

b) Hány játszma van még hátra a bajnokságból?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, gráf, sakkbajnokság
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Egy játékos összesen 6 másikkal játszhat, 7 játékosunk van, ezért `7*6=42`, viszont így számoljuk azt is, hogy A játszott B-vel és B játszott A-val is, ami ugyanaz, ezért otszjuk 2-vel: `42/2=21`.
21 játékot játszhatnak összesen.
Lejátszott meccsek száma: `6+4+4=14`. Azért ennyi, mert van egy, aki mindenkivel játszott (ez 6), van 2 db 5-ösünk (viszont nem számoljuk, amit az előzővel játszottak, ezért 4). Az ábrából pedig látszik, hogy ezzel lefedtük a három meccset játszottakat is.
Ezért még hátra van `21-14=7` meccs.
0