Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Deriválás

Főoldal » Középiskola » Matematika
556
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

4
Hányadosfüggvények deriváltja:

`({f(x)}/{g(x)})'`= `(f'(x)·g(x)-f(x)·g'(x))/(g^2(x)`

Az elsőnél és a harmadiknál nem fontos törtként kezelni, ki lehet használni, hogy √x= `x^(1/2)`.

0

Profi20, mi a célod? Csak a végeredmény kell, vagy meg akarod önállóan tudni oldani?
Ha az utóbbi, akkor írd meg, hol akadsz el.
Módosítva: 7 éve
0

Csatoltam képet.
0

A számlálók rendben, de a nevezők nem jók.
A derivált nevezőjében az eredeti kifejezés négyzete kell legyen. Nálad nem is tudom mi van, valószínű a hatványkitevő négyzete. Az nem jó...

Szóval 1.-nél az eredeti nevező `g(x)=sqrt(x)`, ennek a négyzete simán `x`. Vagyis a teljes derivált:
`((6x+6x^2)·sqrt(x)-(3x^2+2x^3)·1/2·x^(-1//2))/x`

A 2.-nál pedig a `g(x)=root(3)(x)` nevező négyzete `g^2(x)=root(3)(x^2)`. A teljeset nem is írom ki...
0