Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szám

Főoldal » Középiskola » Matematika
543
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`A=(13^2)^2009=13^{2*2009}=13^4018`
`B=13^2*13^2009=13^{2+2009}=13^2011`
Így már egyértelműen látszik, hogy melyik nagyobb. Ezeket a formulákat könnyen beláthatod egyszerű példákkal. Legyen mondjuk a kifejezésed `a^2*a^5`. Ha ezt kibontod, akkor azt kapod, hogy `(a*a)*(a*a*a*a*a)`. Így már látod, hogy annyiszor veszem az alapot szorzótényezőnek, amennyi a kitevők összege.

A másikra: legyen a kifejezés mondjuk `(a^2)^5`. Ha kibontod a küldő hatványozást, azt kapod, hogy `a^2*a^2*a^2*a^2*a^2`. Használva az előző állítást, ez egyenlő `a^{2+2+2+2+2}`, ami pont `a^{5*2}`
0