Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valószínűségszámítás

Főoldal » Középiskola » Matematika
889
Egy három fős baráti társaság lázasan készül az órára, mert a tanár feleltetni fog. Az osztályban 30-an vannak, és a tanár minden esetben 5 embert feleltet, teljesen véletlenszerűen. Mennyi a valószínűsége, hogy legalább az egyikőjük felelni fog?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A legegyszerűbb módja, hogy ezt megtudd, az az, hogy kiszámolod annak a valószínűségét, hogy egyikük se fog felelni, hiszen ha ezt kivonod 1-ből, megkapod annak valószínűségét, hogy legalább az egyikőjük fog.

Ahhoz, hogy megtudjuk, hogy hány lehetőség van arra, hogy ne feleljenek, használhatjuk a "27 alatt 5" matematikai kifejezést (ez megadja hogy hány módon lehet 5 elemet kiválasztani 27-ből). (Azért csak 27, mivel így a három főt kihagyjuk a 30-ból)
`((27),(5))={27*26*25*24*23}/{5!}`

Az összes lehetőség száma `((30),(5))={30*29*28*27*26}/{5!}`

Ezekből úgy lesz valószínűség, hogy a kiválasztott esetek számát elosztjuk az összes lehetőségek számával:
`p=\frac{((27),(5))}{((30),(5))}=\frac{{27*26*25*24*23}/{5!}}{{30*29*28*27*26}/{5!}}`
Itt egyszerűsíthetsz `1/{5!}`-sal, `27`-tel és `26`-tal.
`p=\frac{25*24*23}{30*29*28}`
Számológéppel már ezt is könnyen ki tudod számolni. Ha pontos érték kell, és a számológép nem ír törteket, akkor egyszerűsíthetsz tovább még `2^3*3*5`-tel.
`p=\frac{5*1*23}{1*29*7}=115/203`

Ez a valószínűsége annak, hogy egyikük se felel, tehát annak a valószínűsége, hogy legalább egyikőjük felel, az `1-p=1-115/203=88/203` (ezt nem tudod tovább egyszerűsíteni)

EDIT: Még annyi, hogy ha nem ismernéd az "alatt"-ot, akkor annak van rendes jelölése is, de az istenért nem bírom megtalálni, hogy úgy hogy lehet beszúrni.
EDIT2: Sikerült beszúrni.
Módosítva: 7 éve
1