Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek körkúp..

Főoldal » Középiskola » Matematika
1549
Határozd meg az egyenes kötkúpok felszinét és térfogatát!
a,: r=3,6cm M=4,8cm

b,: r=1,5 dm M= 3,6dm

NAGyon gyorsan kellene segiteni.. Segitsetek!!! Előre is köszi
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matek körkúp..
1
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
a feladat,

felszín (A) = r²π + r * π * a
Ebből neked hiányzik az (a) alkotód, amit pitagorasz tétellel tudsz kiszámolni a sugárból és a magasságból.
r² + M² = a²
3,6² + 4,8² = a²
6 = a
tehát a = 6 cm,
így a képletbe helyettesítve:

A = r²π + r * π * a = 3,6²π + 3,6 * 6 * π =108,518 cm²

V = (r²π * m) / 3 = (3,6²*π*4,8) / 3 = 65,111 cm³
0

b feladat,

r=1,5 dm M= 3,6dm

felszín (A) = r²π + r * π * a
Ebből neked hiányzik az (a) alkotód, amit pitagorasz tétellel tudsz kiszámolni a sugárból és a magasságból.
r² + M² = a²
1,5² + 3,6² = a²
3.9 = a
tehát a =3,9 dm,
így a képletbe helyettesítve:

A = r²π + r * π * a = már csak be kell helyettesíteni

V = (r²π * m) / 3 = már csak be kell helyettesíteni
1