Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek felvételi feladat

Főoldal » Általános iskola » Matematika
3019
János gazda krumplit termelt a kertjeben. A termést 22 zsakba rakta ugy, hogy minden zsákba ugyanannyi tömegű krumplit tett, majd a zöldségpiacon árulni kezdte. Az első napon eladott 9 zsák krumplit és még 44 kg-ot. A második napon 13 kg híján 7 zsákkal végül a harmadik napon 6 kg híján 5 zsákkal. Így összesen fél zsák krumplija maradt meg. a, Hány kg krumpli volt egy zsákban? b, Hány forintot kapott összesen, ha kilogrammonként 60 forintért adta el az árút?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
egy zsákban legyen x kg krumpli.
1. nap eladott 9x+44 kg-ot
2. nap eladott 7x-13 kg-ot
3. nap eladott 5x-6 kg-ot
maradt neki 0,5x kg krumplija és volt összesen 22x
Felírjuk az egyenletet:
(9x+44)+(7x-13)+(5x-6)+0,5x = 22x
Megoldjuk:
21,5x+25 = 22x
x= 50, ennyi kg krumpli volt egy zsákban.
b,
Összesen volt neki 22*50= 1100 kg krumplija
ha kilónként eladta 60 forintért, akkor összesen 1100*60= 66000 Ft-ot kapott volna érte, ha mindet eladja, de maradt neki fél zsák, az 25 kg, amiért nem kapott 1500 Ft-ot, ez lejön belőle, így lett neki 64500 Ft-ja.
0