Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika felvételi

Főoldal » Általános iskola » Matematika
2099
A nekeresi iskola 8. évfolyamára összesen 60 diák jár. Közülük a szőke, fekete, barna és a vörös hajúak számának aránya ebben a sorrendben 4:2:5:1. A nyolcadikosok 45%-a barnaszemű, a barnaszeműek 5/9 részének a haja is barna.
a, Hány diáknak van barna haja ?
b, Hány diáknak van barna szeme?
c, Hány olyan diák van a barnaszeműek között, akinek nem barna a haja?
Hogyan kell az ilyen példákat megoldani legegyszerűbben es leggyorsabban?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
60 diák jár az évfolyamra. Legyen egy osztási egység `x`. Ekkor a szőke hajúak száma `4x`, a feketéké `2x`, a barnáké `5x` és a vöröseké `x`. Ez az összes diákot lefedi, így `60=4x+2x+5x+x=12x \Rightarrow x=5`.

a)
A barna hajúak száma `5x=5*5=25`

b)
A nyolcadikosok 45%-a barna szemű és a nyolcadikosok 60-an vannak. A barna szemű diákok száma `60*45%=60*0.45=27`

c)
A barna szeműek `5/9` részének barna a haja, tehát `4/9` részüknek nem az. A nem barna hajú barna szemű diákok száma `27*4/9=12`
0