Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Százalékszámítás3

Főoldal » Középiskola » Matematika
518
Hello!
Kérem szépen valaki segtítsen nekem, most próbálom megoldani, de nem tudom elkezdeni.
Köszönöm a segítséget.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
4)
Az eredeti árat (100%) felemelték 20%-kal, így az új ár 120% lett. Ezután visszatértek az eredetihez, azaz az eredeti 20%-át vonták le. Az a kérdés, hogy ez hány százaléka az új árnak. Százalékot úgy számolsz, hogy a részt osztod a teljessel. Mivel a teljes itt 120%-nak felel meg, a rész pedig 20%-nak, a keresett százalék `{20%}/{120%}=1/6=0.1667=16.67%`
16.67%-kal csökkentették az új árat.

5a)
A tára a bruttó tömeg 20%-a, tehát a narancs nettó tömege a bruttó tömeg 80%-a.
`3200*80%=3200*0.8=2560\ kg`

5b)
Ez már trükkösebb, itt nem a bruttó, hanem a nettó tömegre nézve adják meg a tára tömegét.
`\text{nettó tömeg}\rightarrow100%`
`\text{tára}\rightarrow15%`
`\text{bruttó tömeg}=\text{nettó tömeg}+\text{tára}`
`\text{bruttó tömeg}\rightarrow 100%+15%`
`\text{bruttó tömeg}\rightarrow 115%`

Ha a bruttó tömeg 115%, akkor 1% az annak a 115-öd része. Mivel a nettó tömeg 100%, ez a bruttó tömeg 100/115-szötöse lesz.
`3200*100/115\approx 2782.61 \ kg`
1