Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
1678
Sziasztok! Jelenleg az Ötösöm lesz kémiából könyvből tanulok és az egyik kérdés kifogott rajtam, sajnos még a megoldás sem segített. Ha valaki el tudná magyarázni részletesen, hogy én is megértsem, nagyon hálás lennék! A feladat: Hány mol hidrogénmolekula van 5,00 cm3 hidrogéngázban 25 °C-on és 0,101 MPa nyomáson, ha az ismert körülmények között a sűrűsége 0,082g/dm3?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
A térfogat: `V=5\text{cm}^3=0.005\text{dm}^3`

A tömeg: `m=rho*V=0.082*0.005=4.1*10^-4\text{g}`

A kétatomos hirdogéngáz moláris tömege: `M=2 \text{g}/\text{mol}`

Az anyagmennyiség: `n=m/M=(4.1*10^-4)/2=2.05*10^-4\text{mol}`

A molekulaszám tehát: `2.05*10^-4*6*10^23=1.23*10^20`





A feladatban fölöslegesen sok információ volt megadva, ezért máshogy is meg lehet csinálni. Elég azt tudni, hogy a megadott hőmérséklet és nyomás a standardállapot körülményeinek felelnek meg. Ekkor pedig 1 mol gáz térfogata `24.5\text{dm}^3`, vagyis `24.5\text{dm}^3` gázban `6*10^23` molekula van. `0.005\text{dm}^3` gázban tehát `0.005/24.5*6*10^23=1.225*10^20` molekula van. (A kettő közül az első eredmény tekinthető pontosabbnak, mert az felhasználja a megadott sűrűséget.)
1

A másik irányból való megközelítés (ha nem a sűrűséggel számolunk):

pV = nRT -> n= `(p*V)/(R*T)`=`(101000*5*10^-6)/(8,314*298)` = `2,04*10^-4` mol H₂ molekula.

A feladat arra megy ki, hogy bármilyen megközelítésből kijöjjön az eredmény. :D
1