Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítsetek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
973
Egy padlástéri szoba egyik függőleges fala húrtrapéz alakú, méretei pedig 5m, 3m,3m,3m. Számítsd ki a szoba ezen falának területét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A trapéz területe `{a+c}/2*m`. `a` és `c` már megvan (ugye ez a két alap), tehát `m`-et keresed.

Tudod, hogy a húrtrapéz szimmetrikus, ezért ha behúzod a magasságokat a rövidebb alap két végpontjából, akkor a hosszabb alap két végén két egyenlő nagyságú rész keletkezik. Ennek a két résznek az összege a két alap különbsége, tehát `2\ m`. Ezek szerint egy ilyen kis rész `1\ m`.

Egy ilyen darab a trapéz egyik szárával és a magassággal derékszögű háromszöget alkot. A szár az átfogó, a kis darab az egyik befogó, tehát a magasság a Pitagorasz tétel alapján `m=\sqrt{3^2-1^2}=\sqrt{8}\ m`

Ezek alapján a trapéz területe:
`T={a+c}/2*m={3\ m+5\ m}/2*\sqrt{8}\ m=4\sqrt{8}\ m^2`
Módosítva: 7 éve
0