Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika

Főoldal » Középiskola » Matematika
1431
Segítséget szeretnék kérni. Köszönöm.
Állapítsa meg a valós számok halmazán értelmezett x ∏ x² 2x-8 függvény zérushelyeit!
(A két x között egy kocka látható. Csak nem sikerült beszúrnom.)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ott a zérushely, ahol x²-2x-8=0 vagy x²+2x-8=0, nem látom sajnos, hogy ott milyen jel van.
Ha az első, akkor:
vagy megoldod megoldóképlettel vagy szorzattá alakítod:
(x-4)·(x+2)=0, a szorzat ott 0, ahol az egyik tényezője 0, tehát x₁=4, x₂=-2

Ha plusz jel van, akkor:
(x+4)(x-2)=0
x₁=-4, x₂=2
0