Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Viét-Formulák,Egyenlet rendszerek

Főoldal » Középiskola » Matematika
598
Sziasztok! Eltudnátok magyarázni az elküldött 4 feladatot nekem?
Hálás lennék!Köszönöm.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Viét-Formulák, Egyenletrendszerek
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

4
1)
Ebből normál módszerrel dolgozva másodfokú lesz, amit simán meg kell oldani a megoldóképlettel.

Szóval az első egyenletből fejezd ki mondjuk az `y`-t:
`y=x+7`
és írd be a másodikba:
`x(x+7)=60`
`x^2+7x-60=0`
fejezd be.
Módosítva: 7 éve
0

4. alakítsd szorzattá: (2x-1)(2x+3)≥0

Vizsgáljuk a 0 körüli eredményeket. Három halmazt kell vizsgálni, az x≥`1/2`, a `-3/2`≤x≤`1/2` és a x≤ `-3/2`, a szorzat akkor nagyobb mint nulla, ha mindkét tagja pozitív vagy mindkét tagja negatív.
0

2.
x₁+x₂= 4 = A
x₁·x₂= 11 = B

x₁²+x₂² = (x₁+x₂)²-2·x₁·x₂=16-(2·11)=-6

Közös nevezőre hozzuk: `1/(x₁)`+`1/(x₂)`= `(x₁+x₂)/(x₁·x₂)`= `4/11`

0

Emeljük négyzetre mindkét oldalt.

3x+7-2·`√((2x-5)·(x+2))` = 1

Vigyük át a nemgyökös tagokat a másik oldalra

3x+6 = 2·`√((2x+5)·(x+2))`

Újabb négyzetreemelés:
`(3x+6)^2` = 4(2x+5)(x+2)
Bontsuk fel a zárójeleket, másodfokú egyenlet, megoldóképlet.

Az elején írjuk fel a feltételeket (gyökjel alatt nem lehet negatív), ha esetleg olyan jön ki, ami nem felel meg a feltételeknek, akkor azt ki lehet zárni.

x₁=2, x₂=-2
Ellenőrzés!
Módosítva: 7 éve
0