Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! Segítenétek ebben a feladatban?

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
1060
Egy medence alján pontszerű fényforrást helyezünk el. A fénysugarak egy része a vízfelszínen teljes visszaverődést szenved és megvilágítja a medence alját. Ezek a fénysugarak egy 4,4 m sugarú megvilágítatlan kört határolnak. Milyen mély a medence, ha a víz levegőre vonatkozó törésmutatója 1,351?
ne linket küldjetek mert már az összes létező feladatot megnéztem itt és azok alapján se jött ki a megoldás. Már órák óta számolom és nem jön ki egyszerűen.
Sajnos nagyon hülye vagyok a fizikához.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
A teljes fénytörés határszöge ekkora:
`sin\ α=1/"1,351"`
Ebből számold ki a szöget. (47,75°)
Az a fénysugár, ami ennél laposabb (nagyobb) szögben éri el a felszínt, az visszaverődik. Ami pedig ennél kisebb, az csak megtörik és kimegy a levegőbe. Mint ezen az ábrán:
http://langlopress.net/homeeducation/resources/science/content/support/illustrations/Total%20Internal%20Reflection/Total%20Internal%20Reflection.jpg
A medence jobbra messze lévő része lesz világos. Nincs az ábrán, de balra is ugyanez a helyzet, ott is szimmetrikusan balra is mennek a sugarak és a meredekek nem verődnek vissza, a laposak igen.
Vagyis a 4,4 m sugár a fényforrástól jobbra és balra is ott van, ahol a legelső visszavert fénysugár leér a medence aljára. A fenti pont, ahonnan ez az első sugár visszaverődik, ennek a felénél van, tehát 2,2 méternél. Ha a medence mélysége `h`, akkor be tudsz rajzolni egy derékszögű háromszöget, aminek az alsó befogója 2,2 m, a másik befogója `h`, az átfogója pedig az a fénysugár, ami először teljesen visszaverődik. Vagyis a háromszög felső szöge az először kiszámolt `α`, a teljes visszaverődés határszöge. Ennek tangense a vele szemben lévő befogó osztva a mellette lévő befogóval:
`tg\ α="2,2"/h`
`h="2,2"/(tg\ α)`
Ebből már kijön a `h` (1,998 méter, gyakorlatilag 2 m.)
0