Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladatok

Főoldal » Általános iskola » Matematika
3024
Szeretnék segítséget kérni!
1. A testvérek közül az egyik 5 éves, a másik négyszer idősebb nála. Hány év múlva lesz az idősebb testvér életkora 3-szorosa a fiatalabbénak? Hány évesek lesznek akkor?
2. Három testvér életkorának összege 15 év. A legidősebb 6 évvel idősebb a legfiatalabbnál. Mennyi idősek a testvérek, ha egyenlő időközönként születtek?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
1)
Ha ma a kisebbik fivér 5 éves, akkor az idősebb most 4-szer több, vagyis 20 éves.
Azt keressük, hogy hány év múlva lesz az életkoruk aránya 3-szoros.
`x`-nek nevezném azt az időt, amit keresünk. Az egyenletünk a következő lesz:
`3*(5+x)=20+x` felbontom a zárójelet
`15+3x=20+x` átrendezem az egyenletet (mindkét oldalból elveszek `x`-t és `15`-öt
`2x=5` mindkét oldalt elosztom `2`-vel
`x=2.5`
Vagyis `2.5` év múlva lesz háromszoros az korkülönbség.
Ell: `5+2.5=7.5 => 7.5*3=22.5 => 20+2.5=22.5`
2)
Az életkorokat elnevezném rendre `x`-nek, `y`-nak, és `z`-nek.
A következőket tudjuk:
`x < y < z`
`x+y+z=15`
`x+6=z`
Azt is tudjuk, hogy `x+3=z-3=y`
Az `x+y+z=15` egyenletbe behelyettesítem a következőket: `x=y-3`, valamint `z=y+3`!
Az egyenletünk a következő lesz:
`(y-3)+y+(y+3)=15`
`y+3+y+y+3=15`
`3y=15`
`y=5` vagyis a középső gyerek életkora `5` év!
Innen már könnyű dolgunk van: A legfiatalabb `5-3=2`, míg a legidősebb `5+3=8`!
Hármuk életkorának összege pedig `15`!
1