Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Geometriai optika

Főoldal » Középiskola » Fizika
1602
Segítséget szeretnék kérni, lehetőleg megoldással együtt, köszönöm.:)

1. Medence alján lévő lámpa fénye a vízfelszínt a függőlegessel 29º-ot bezáró szögben éri el. A levegőbe kilépés után a vízfelszínnel 49,23º szöget bezárva halad tovább. Mekkora a víz levegőre vonatkoztatott törésmutatója?

2.Medence alján lévő lámpa fénye a vízfelszínt elérve megtörik, majd a levegőben a függőlegessel 54,34º szöget bezárva halad tovább. Mekkora szöget zárt be a vízfelszínnel a beeső fénysugár, ha a víz levegőre vonatkoztatott törésmutatója 1,350?

3. Egy medencében 80 cm magas oszlop áll, amit a víz teljesen ellep. A vízfelszínt a felszínnel 31,2º-ot bezáró napsugarak érik. Az oszlop árnyéka a medence alján 0,504 m hosszú. Mekkora a víz levegőre vonatkoztatott törésmutatója?

Egy fontos beadandómhoz kellene, de nem vagyok képes a képletekkel sem kiszámolni:/ A legnagyobb segítség az a megoldás lenne.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
Az a fénytörés képlete, hogy
`(sin\ α_1)/(sin\ α_2)=n_2/n_1=n_(2,1)`
ahol `α_1` és `α_2` az első és második közegben a fénysugár szöge a függőlegeshez képest, `n_1` és `n_2` a két közeg abszolút törésmutatója, `n_(2,1)` pedig a második közeg elsőhöz viszonyított törésmutatója.

(Valójában általánosságban nem a függőlegeshez képesti szög kell, hanem a felületre merőleges egyeneshez képesti szög, de víz esetében a felületre merőleges az éppen a függőleges. Más esetekben nem biztos, hogy függőleges.)

1)
A kérdés az `n_(v,ℓ)`, vagyis a víznek a levegőre vonatkoztatott törésmutatója:
`n_(v,ℓ)=(sin\ α_ℓ)/(sin\ α_v)`
A lámpa fénye alulról a vízből megy felfelé, meg vannak adva a szögek:
`α_v=29°`
`α_ℓ=90°-"49,23"°`
azért kellett 90-ből kivonni a másodikat, mert a megadott szög a vízfelszínnel bezárt szög, nekünk pedig (víz esetében) a függőlegeshez képesti szög kell.

Számold ki a szinuszokat.

2)
`n_(v,ℓ)="1,35"`
`α_ℓ="54,34"°`
`α_v=?`
A kérdés nem is az `α_v`, hanem `90°-α_v`, hisz most is a vízfelszínhez képesti szög kell.
`"1,35"=(sin\ "54,34"°)/(sin\ α_v)`
számold ki a `90°-α_v`-t. Ugye megy?
0

3)
`α_ℓ=90°-"31,2"°`
hisz megint a felszínnel bezárt szöget adták meg, nem pedig a beesési merőlegeshez képestit.

Az árnyékból ki tudjuk számolni, hogy a vízben a fénysugár milyen szögben megy a függőlegeshez képest, ez lesz az `α_v`: az árnyék és az oszlop egy derékszögű háromszöget alkot, annak az átfogója a fénysugár, és a felül lévő szög az `α_v`. A szöggel szemközti befogó osztva a szög melletti befogóval a definíció szerint a szög szinusza -- dehogy, ez a szög TANGENSE::
`"0,504"/"0,80"=tg\ α_v\ \ \ \ \ \ \ \ \ `JAVÍTOTTAM ITT!
Ebből számold ki a szöget, aztán majd ennek kell a szinusza:
`(sin\ α_ℓ)/(sin\ α_v)=n_(v,ℓ)`
Módosítva: 7 éve
0